Вести
Секој ден во 18,00 и 22,00 часот објективно и навремено Ве информираме за најважните настани во Кочани и регионот.
На денешен ден
На денешен ден е кратко потсетување на настаните што се случиле пред многу години и столетија. Се емитува секој работен ден пред информативната емисија Вести, а во викендите пред емисијата Магазин.
Естрада плус
Естрада плус е забавно-музичка емисија посветена на случувањата на македонската, балканската, па и светската естрада. Се реализира во соработка со телевизијата ИНТВ од Австралија. Емисијата се емитува од понеделник до петок во 17,30 ч., а репризно во 21,30 ч.
Православна ризница
Православна ризница е емисија посветена на информирањето и едуцирањето на верниците за животот според принципите и духот на православното црковно устројство. Емисијата се емитува премиерно секој понеделник во 20.30 часот, а репризно во вторник од 18.40 и сабота од 13.40 ч.

vodopad117.05.2016  Уредувањето и промоцијата на локацијата кај водопадот на браната Гратче е дел од проектот што го реализира здружението Општински спортски актив - Кочани.

Се работи за реализирање на проект што е добиен преку Програмната за зачувување на природата во Македонија, а чија првична идеја е промоција на природните вредности и биолошката разновидност на околината на водопадот кај вештачката акумулација.

По подготвителните работи од првата, во тек е втората фаза од проектот во која поради неповолните временски услови во зимските месеци за расчистување на теренот, неодамна се започна со поактивна работа на терен. Поставени се инфо-табли за природните вредности и компонентите од биолошката разновидност, а изработени се флаери и постер за промоција на проектот и запознавање на пошироката јавност локалитетот.

Во наредната трета фаза предвидено е да се изгради видиковец кај самиот водопад со што ќе се овозможи едукација на различни категории граѓани, како ученици, студенти, туристи и слично кои ќе го посетат локалитетот. Исто така ќе се псотават клупи и корпи за отпадоци што ќе бидат распоредени во делот околу водопадот.

Веќе е изработена и веб страница http://www.vodopadikocani.mk, а во план е печатење информативен материјал - постери и флаери, потоа одржување на промотивни средби со разни групи посетители, како наставници по биологија од основните и средните училишта со нивните ученици, претставници на локалната самоуправа, спортски друштва, туристички агенции од регионот и пошироко.

На крајот е планирана и работилница со учениците од школата за цртање и сликање од Центарот за култура кои ќе го насликаат амбиентот и природата кај водопадот. Ќе се одржи и едукативна средба со спортските клубови со цел како да го користат капацитетот рекреативно преку пешачење, футинг, велосипедизам по ридско планински предел и слично.

Реализацијата на проектот на Општинскиот спортски актив - Кочани како дел од Програмата за зачувување на природата во Македонија, финансиски е поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка која ги помага активностите за зачувување на природата и локалниот развој на Брегалничкиот регион.

Share

©2016 Текстовите и другите содржини се сопственост на Канал 8 телевизија. Секое нивно целосно или делумно преземање, користење или реемитување е дозволено само со претходна согласност од сопственикот.

ПРОСТА И СТРОГА МАКЕДОНСКА ПЕСНА - 100 г. од раѓањето на Блаже Конески
__ ЗАГАДЕНОСТ НА АМБИЕНТАЛНИОТ ВОЗДУХ __ EAQI - European Air Quality Index е мерка која прави сума на сите измерени вредности од сензорите на државната мерна станица на ул. „Глигор Апостолов - Гочо“ во дворот на СОУ “Љупчо Сантов“. Покажува загаденост според Европската скала за AQI од 0 до 100, при што колку е повисока мерката, толку е позагаден воздухот.
giweather joomla module
Најчитани статии во последните 30 дена
Најчитани статии по месеци
Најчитани статии по години


Имаме присутни 67 гости и нема членови


web counterqr code