Почетна http://kanal8.mk/index.php/mk/ Sat, 22 Sep 2018 20:44:41 +0200 Joomla! - Open Source Content Management mk-mk info@kanal8.mk (www.kanal8.mk) Измена на локациите на три избирачки места во Кочани и едно во Чешиново-Облешево http://kanal8.mk/index.php/mk/5459-promena-izbiracki-mesta http://kanal8.mk/index.php/mk/5459-promena-izbiracki-mesta izborna komisija21.09.2018  Општинската изборна комисија во Кочани во целост e подготвена за референдумското изјаснување.

Оттаму ги потсeтуваат граѓаните дека според календарот на активности, привршува рокот за пријавување на болните и изнемоштените лица кои сакат да го искористат своето граѓанско, односно гласачко право во домашни услови. Крајниот рок е до сабота до 24 часот, за што од ОИК најавија дека до овој термин ќе има дежурство.

Притоа за пријавување е неопходна потребната лекарска документација од лекар специјалист, но и соодветен документ од Центарот за социјални работи за оние лица кои користат туѓа нега.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Sat, 22 Sep 2018 17:38:40 +0200
Општина Кочани аплицира за финансиска поддршка за проект за рехабилитација на Споменикот на слободата http://kanal8.mk/index.php/mk/5460-spomenik-aplikacija-poddrska http://kanal8.mk/index.php/mk/5460-spomenik-aplikacija-poddrska spomenik na slobodata kocani21.09.2018  Определбата на Локалната самоуправа на Кочани да го оплемени и да го заживее просторот на Споменикот на слободата ќе продолжи и во наредниот период, со оглед што тој е влезен во проектите за кои се бара финансиска подршка.

До Светска банка е поднесен проект вреден 345 илјади евра за реставрација и конзервација на Споменикот, кој заедно со проектот за уредување на околината, би резултирал со комплетно уредена целина.

Истовремено, таквите заложби добиваат сеопфатна поддршка, не само од граѓаните на Кочани, туку и од гостите и од оние кои на специфичен начин се поврзани со овој значаен објект. Од семејството на уметникот Глигор Чемерски, кој е творец на најголемиот мозаичен комплекс на Споменикот, а со тоа и на Балканот, сметаат дека неколкуте културни настани што летово се организираа на оваа локација, се вистински начин да му се врати сјајот на објектот.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Sat, 22 Sep 2018 18:00:22 +0200
Отворен дневниот центар за деца со интелектуална и физичка попреченост во Кочани http://kanal8.mk/index.php/mk/5457-dneven-centar-za-deca-poprecenost http://kanal8.mk/index.php/mk/5457-dneven-centar-za-deca-poprecenost centar poprecenost20.09.2018  По повеќегодишно исчекување, конечно во Кочани повторно е отворен Дневен центар за згрижување на децата со попреченост. Сместен е во зградата на детската градинка “Павлина Велјанова“, во клонот кај градскиот пазар.

Објектот има засебен влез од западната страна и располага со две занимални, кујна и помошни простории.

На отворањето на оваа установа, што ќе работи во составот на Центарот за социјални работи од Кочани, присуствуваше министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, која рече дека со ова ќе им се подобри квалитетот на живеење на лицата со атипичен развој, особено што ќе се избегне нивното секојдневно патување во соседните градови каде веќе работат слични дневни центри.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Thu, 20 Sep 2018 19:13:31 +0200
„Сите на велосипед“ – со дефиле низ Кочани се одбележува Светскиот ден без автомобили http://kanal8.mk/index.php/mk/5456-defile-velosipedi-2018 http://kanal8.mk/index.php/mk/5456-defile-velosipedi-2018 velospiedisti defile20.09.2018  Ученици, професори, членови на велосипедски клубови и голем број љубители на велосипедот како превозно средство се вклучија во велосипедското дефиле низ Кочани, за да го одбележат претстојниот 22 септември - Светскиот ден без автомобили.

Организатори на дефилето се Спортскиот клуб „Тркало“ од ОУ „Раде Кратовче“, ОУ „Малина Попиванова“ како дел од веломрежата на Република Македонија, Здружението „Екологик“, Швајцарската агенција за развој и соработка и Општина Кочани.

Во велосипедското дефиле се вклучи и градоначалникот на Кочани Николчо Илијев, кој повика жителите на Кочани што повеќе да се користат велосипеди наместо моторни возила. Тој рече дека во иднина се размислува да се корегираат одредени улици со велосипедски патеки.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Thu, 20 Sep 2018 18:40:16 +0200
Проектот “Гласам, значи постојам“ на НВО “Цивил“ пред граѓаните на Кочани http://kanal8.mk/index.php/mk/5458-stand-civil-referendum http://kanal8.mk/index.php/mk/5458-stand-civil-referendum kochani-civil20.09.2018  Граѓаните на Кочани имаа можност јавно да ги искажат своите ставови во врска со договорот од Преспа и за претстојниот рефереднум, преку активноста што ја организираше невладината организација “Цивил“ од Скопје.

На штандот што беше поставен во близина на плоштадот во Кочани, можеа да се прочитаат голем број пораки во стилот „Гласам за преспанскиот договор и за вечна Македонија“, „Јас имам глава за што да се одлучам“, „За европска Македонија, доволно чекавме“.

Од невалдината “Цивил“ рекоа дека освен граѓаните на Кочани, на слични штандови своето мислење можат да го искажат и жителите на поголем број други градови во државата.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Thu, 20 Sep 2018 20:10:15 +0200
За осум месеци Општина Кочани поднела 23 барања за поддршка на проекти, не е прифатен само еден http://kanal8.mk/index.php/mk/5451-proekti-opstina-kocani http://kanal8.mk/index.php/mk/5451-proekti-opstina-kocani kocani reka crkva19.09.2018  Во периодот од почетокот на оваа година до крајот на август Општина Кочани поднесе вкупно 23 апликации за проекти преку повеќе програми од различни области.

Од нив осум се одобрени, за седум во тек е постапка на реализација, 14 се во процедура, а еден е одбиен.

До Програмата за прекугранична соработа, во партнерство со општина Разлог, Бугарија е поднесен проектот „Регулација на дел од кејот на Кочанска Река од местото викано Зебец до местото викано Бавчалук“, а во партнерство со училиште од селото Мусомиште е поднесен проект за реконструкција на дел од училишната зграда на ОУ „Св. Кирил и Методиј“.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 20:10:13 +0200
Информативна средба со земјоделци од Кочанско за проектот „Поддршка за развој на земјоделски задруги“ http://kanal8.mk/index.php/mk/5452-prezentacija-zadrugi http://kanal8.mk/index.php/mk/5452-prezentacija-zadrugi zemjodelci zadrugi prezentacija19.09.2018  Македонската развојна фондација за претпријатија и водечката организација „Care“ од Германија го спроведуваат проектот „Поддршка за развој на земјоделски задруги“. Проектот има за цел да придонесе кон поголема продуктивност и конкурентност на земјоделскиот сектор во земјата.

Специфичната цел на проектот е зголемување на пазарната конкурентност и соработката меѓу земјоделците во земјата, преку создавање поволни услови за развој на постоечките и создавање нови земјоделски задруги.

Информативна средба со земјоделците се одржа во општинската сала во Чешиново со цел претставување на предностите од здружувањето во земјоделски задруги.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 20:19:48 +0200
Во Кочани се одржа дебата за подигање на јавната свест против дивото депонирање отпад http://kanal8.mk/index.php/mk/5453-debata-deponii http://kanal8.mk/index.php/mk/5453-debata-deponii debata deponii kocani19.09.2018  Дивите депонии и непланското и неселектирано исфрлање на отпадот беше тема на работилницата што се одржа во Кочани, а чиј организатор беше невладината организација “Зелен институт“ од Скопје.

Целта беше да се разгледаат предлози и идеи за изнаоѓање решенија за проблемот со отпадот и дивите депонии на територијата на општината.

Пред присутните беа претставени резултатите од спроведените анкети во неколку градови во државата, меѓу кои и Кочани, при што оценка е дека кај нас состојбата е нешто подобра во споредба со другите.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 20:25:20 +0200
Симулација за евакуација и спасување во случај на земјотрес и пожар во ОУ „Раде Кратовче“ http://kanal8.mk/index.php/mk/5454-simulacija-pozar-rade-kratovce http://kanal8.mk/index.php/mk/5454-simulacija-pozar-rade-kratovce rade kratovce pokazna vezba zemjotres19.09.2018  Четворица повредени ученици и една опожарена училница е билансот од земјотресот, а по него и пожар што избувна утрово во ОУ „Раде Кратовче“, како дел од тактичко-показната вежба спроведена во ова училиште.

Со две возила на ТППЕ - Кочани кои пристигнаа во училиштето, кочанските пожарникари повторно уште еднаш ја покажаа подготвеноста при справување во вакви елементарни непогоди. Освен гаснење на пожарот, ги извадија на носила и сите повредени ученици.

Прва помош укажаа екипи од ОО на Црвен крст - Кочани, а од раководството на училиштето изразија голема благодарност до сите учесници во вежбата. Заклучокот е дека ОУ „Раде Кратовче“ е подготвено да ги евакуира сите ученици и вработени при вакви непогоди.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 20:41:55 +0200
Регионална трибина на НСДП во Кочани, референдумот главна тема http://kanal8.mk/index.php/mk/5450-tribina-nsdp-kocani http://kanal8.mk/index.php/mk/5450-tribina-nsdp-kocani nsdp tribina18.09.2018  Претседатели на општинските организации и членови на НСДП од регионот на изборната единица број 3 во понеделникoт вечерта се собраа на партиска трибина во Кочани, за да ги разгледаат прашањата околу претстојното референдумско изјаснување, како и за внатрепартиски прашања.

Од името на домаќините на почетокот од средбата присутните ги поздрави Сашко Стефановски, претседател на општинската организација на НСДП од Кочани, а потоа се обрати претседателот на партијата, Тито Петковски.

Тој рече дека изјаснувањето на претстојниот референдум е од клучно значење за натамошното опстојување на Македонија како држава, поради што е неопходна национална хомогеност и обединување на сите граѓани кои живеат во неа.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 07:35:24 +0200
Продолжува малтретирањето кучиња во Кочани, најдени нови дехидрирани и изгладнети животни http://kanal8.mk/index.php/mk/5455-maltretiranje-kucinja-kocani http://kanal8.mk/index.php/mk/5455-maltretiranje-kucinja-kocani kucinja19.09.2018  Повторно нова серија на малтретирање кучиња во Кочани. На истата локација во подрумските простории кај зградите кај панаѓурот Здружението за заштита на животните од Кочани повторно најде и ослободи изгладнети, измалтретирани и дехидрирани врзани кученца.

Од Здружението пак, се сомневаат на Николчо Тeрџиманов кој живее во истата зграда и за кој Канал 8 досега неколку пати информираше.

За новото малтретирање Здружението ја извести и полицијата и ветеринарните инспектори.

- Откако излезе од затвор Николчо повторно продолжи со истото темпо на собирање и малтретирање кучиња. Во подрумските простории на зградите кај панаѓурот најдовме нови кученца. ]]> ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 20:47:05 +0200 Нови 1.500 пластични столчиња за западната трибина на “Никола Мантов“ http://kanal8.mk/index.php/mk/5461-stolcinja-nikola-mantov http://kanal8.mk/index.php/mk/5461-stolcinja-nikola-mantov stolcinja stadion21.09.2018  По подоглг период на стадионот Никола Мантв ќе има подновување во поглед на обезбедувањето подобри услови на гледачите. На теренот веќе се пристиганти нови пластични столчињакако донација, а што е дел од планорт за подобрување на инфрастукрутните услови на објектот. Стоплчињата се веќе пристигнати, и во наредните денови се очекува нивнот монтирање, на западната трибина. Од ФК Осогово рекоа дека со тоа се остваруваат најавите од минатата година дека ќе се работи на унапредување на усчловите за работа, но и за подобрување на условите за посетителите.

(изјава Венко Крстевски, ГФК „Осогово“... 0.17“ ГФК “Осогово“ обезбеди 1500 нови... во нарендите неколку години. 1.37“)

На западната трибина стадионот Никола Мантов веќе има 500 пластични столчиња што беа монтирани пред повеќе години, а со новата донација парктично ќе се обезбедат подобри услови за седење на целиот простор на трибината. Крстевски најави дека во план е продолжувањ е ан соработката со ФФМ и с епреговара за реализација на нови проекти, а за што се бара пшоддршка и од локалната самоуправа.

(изјава... 0.48“ Станува збор за фудбалско игралиште...   заЗ офигрување на натрпевари. 1.55“)

Крстевски истакна дека с епреоговатра со КЈП Водовод да помогне во моинтирарњето аннпластичните сточлиња на стадијнот в Кочани. Притоа нагаси дека очекува веќе во следното коло кога Осогово чќе игра на домашен терен публиката да може да ги користи.

Т. Ајтовски

 

{fshare}

©2018 Текстовите и другите содржини се сопственост на Канал 8 телевизија. Секое нивно целосно или делумно преземање, користење или реемитување е дозволено само со претходна согласност од сопственикот.
 

{backbutton}

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Sat, 22 Sep 2018 18:32:42 +0200
Пет лица од Виница затруени од торта http://kanal8.mk/index.php/mk/5449-truenje-torta-vinica http://kanal8.mk/index.php/mk/5449-truenje-torta-vinica bolnica stip18.09.2018  Две деца и три возрасни лица од Виница завршија на инфективното одделение во Клиничката болница во Штип по констатирано труење со храна.

Затруените се пожалиле на болки во стомакот, мачнина и повраќање заради што побарале лекарска помош, а поради лошата здравствена состојба веднаш добиле инфузија и неопходни лекарства.

Како причина за труењето лицата го навеле консумирањето торти и колачи од слаткарски дуќан во Виница, на кој по извршениот инспекторски надзор му било издадено решение за забрана за работа.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Wed, 19 Sep 2018 07:32:43 +0200
Во Кочани започна да функционира мобилниот сервис за грижа во домашни услови http://kanal8.mk/index.php/mk/5448-mobilen-servis-griza http://kanal8.mk/index.php/mk/5448-mobilen-servis-griza domasna poseta kocani17.09.2018  Кочани е првата општина во Македонија во која започна да се реализира проектот мобилен сервис за грижа во домашни услови. Со него жителите од руралните подрачја треба да добијат подобра здравствена и социјална заштита.

Носители на проектот, што се разработуваше неколку месеци, се министерствата за здравство и за труд и социјална политика. Партнер е локалната самоуправа на Кочани, а финансиската поддршка е на УНДП.

- За првпат се имплементира еден европски модел на здравствена услуга што жителите од руралните места во регионот ќе ја добиваат во нивните домови. ]]> ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Tue, 18 Sep 2018 06:51:56 +0200 Фестивалот на поезија за деца „Стихувалки“ стигна и во Кочани http://kanal8.mk/index.php/mk/5447-stihuvalki-kocani http://kanal8.mk/index.php/mk/5447-stihuvalki-kocani stihuvalki14.09.2018  Карaванот на Фестивалот на поезија за деца „Стихувалки“ 2018 стигна и во Кочани. Пред кочанската публика претставени песните кои се собрани во Збирката на поетски творби „Стихувалки“ а во која учествуваат и две наши сограѓанки Марина Гоцевска и Јованка Ефтимова.

Нивните песни припаднаа во групата од 49 најдобри кои се дел од оваа „Стихувалка“.

Освен песните за двете кочанки кои се дел од збирката Марина Гоцевска влезе во финалето на фестивалот и се најде меѓу најдобрите 25 од сите пријавени за учество.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Tue, 18 Sep 2018 06:48:10 +0200
Mакедонските текстилни компании на саем за облека во Mинхен, Германија http://kanal8.mk/index.php/mk/5446-saem-tekstil-minhen http://kanal8.mk/index.php/mk/5446-saem-tekstil-minhen saem tekstil germanija05.09.2018  Пет македонски текстилни компании учествуваат на меѓународниот саем за облека што од 4 до 6 септември се одржува во германскиoт град Минхен.

Меѓу учесниците е и кочанската конфекција “Метас“, како единствен претставник од нашиот град, која се претставува со својата производна програма на кошули.

Учеството на македонските компании на саемот е со поддршка од Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, и тоа е одлична можност тие да ги претстават сопствените инвестициски потенцијали на европскиот и поширокиот меѓународен пазар.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Fri, 14 Sep 2018 05:03:25 +0200
Тактичко-показна вежба за евакуација и спасување во случај на пожар во ОУ „Синиша Стоилов“ - Зрновци http://kanal8.mk/index.php/mk/5444-pozar-skolo-zrnovci-vezba http://kanal8.mk/index.php/mk/5444-pozar-skolo-zrnovci-vezba Pozar vezba Zrnovci13.09.2018  Едно возилo на Тертиторијалната противпожарна единица на Кочани со спремните пожарникари беше доволно да се изгасне пожарот во ОУ „Синиша Стоилов“ кој како дел од вежбовната активност избувна во училиштето.

Од симулираниот пожар беа зафатени неколку училници и беа повредени тројца ученици кои навреме беа евакуирани од пожарот и од страна на екипите и волонтерите од ОО Црвен крст - Кочани им беше укажано прва помош.

Евакуацијата и симулацијата на пожарот се спроведе со учество на сите вработени во училиштето и учениците. Од вежбата се покажа дека ОУ „Синиша Стоилов“ од Зрновци како и ТППЕ на Кочани се подготвени за брза реакција при евентуална несреќа и справување во случај на пожар.

]]>
ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Fri, 14 Sep 2018 04:50:56 +0200
Гостување на ФА „Кочани“ во Бејпазар, Турција http://kanal8.mk/index.php/mk/5445-fa-turcija-bejpazar http://kanal8.mk/index.php/mk/5445-fa-turcija-bejpazar FA-kocani-turcija13.09.2018  Уште една успешна турнеја и уште едно незаборавно дружење на фолклористите на ФА „Кочани“ во градот Бејпазар, близу Анкара во Република Турција.

На традиционалниот Меѓународен фолклорен фестивал што се одржува во овој град, кочанскиот ансамбл учествуваше со рекреативната група фолклористи кои и се претставија со три кореографии.

- ФА „Кочани“ со рекреативната група играорци учествувавме на 24. Меѓународен фолклорен фестивал на култура и туризам кој што се одржа во градот Бејпазар, близу Анкара, Р. Турција. Се претставивме со три кореографии - “Малешевија“, “Овчеполе“ и староградски игри. ]]> ajtovski@gmail.com (administrator) vesti Fri, 14 Sep 2018 04:57:05 +0200