Вести
Секој ден во 18,00 и 22,00 часот објективно и навремено Ве информираме за најважните настани во Кочани и регионот.
На денешен ден
На денешен ден е кратко потсетување на настаните што се случиле пред многу години и столетија. Се емитува секој работен ден пред информативната емисија Вести, а во викендите пред емисијата Магазин.
Естрада плус
Естрада плус е забавно-музичка емисија посветена на случувањата на македонската, балканската, па и светската естрада. Се реализира во соработка со телевизијата ИНТВ од Австралија. Емисијата се емитува од понеделник до петок во 17,30 ч., а репризно во 21,30 ч.
Православна ризница
Православна ризница е емисија посветена на информирањето и едуцирањето на верниците за животот според принципите и духот на православното црковно устројство. Емисијата се емитува премиерно секој понеделник во 20.30 часот, а репризно во вторник од 18.40 и сабота од 13.40 ч.

elektronska zdravstvena312.06.2013  Уште две  недели остануваат за поднесување барања за електронска здравствена  картичка.

Подрачната единица на Фондот за здравствено осигурување ќе го продолжи работното време до 19 часот во работните денови, со цел сите осигуреници кои немаат поднесено барање тоа да можат го сторат и во попладневните часови.

За да се избегнат недоразбирања и создавање непотребни турканици, оттаму ги известуваат граѓаните дека службата ќе работи само за прием на барањата за картичка, а не и за останатите тековни активности на Фондот.

Повеќе...

Divogradbi-111.06.2013  Општина Кочани е шампион во Источниот регион според бројот на регистрирaни дивоизградени објекти во текот на минатата година. Според податоците од Државниот завод за статистика, инспекциските органи откриле вкупно 33 случаи во кои сопствениците се обиделе да изградат објект без да ја обезбедат соодветната документација за тоа.

Најголем број од дивоградбите, дури 12, се помошни објекти, а во 7 случаи се работи за започнати нови објекти за домување. Кај 6 објекти била регистрирана надградба или доградба без да биде обезбедена соодветна дозвола. Останатите бесправни објекти се тераси, настрешници, времени објекти, а во еден случај имало обид за дивоградба на деловен објект.

Од дивоградбите за домување сите се со станбена намена, односно не се регистриани објекти за одмор и рекреација или делумно домување.

Повеќе...

znaci211.06.2013  Состојбата со сообраќајните знаци и другата патна сигнализација во Општината не ги задоволува стандардите за безбеден сообраќај.

Со таква забелешка излегоа советниците, барајќи да се преземат мерки за подобрување на ситуацијата. Рекоа дека дел од знаците се оштетени, украдени, а некои искорнати заедно со столпчињата на кои биле поставени. Освен тоа, недостасуваат и сообраќајни обележја на повеќе сообраќајници во дел од новите населби во градот.

- Има недостаток од сообраќајни знаци или оние што веќе се поставени на многу улици во градот се уништени, тргнати и однесени, а не се поставени нови. Во новата населба “Бејрут“, каде што се оние попречни улици, до ден-денес нема поставено сообраќајни знаци, рече Спиро Георгиев, член на Советот на Општина Кочани.

Повеќе...

sovet611.06.2013  Без многу дилеми и дискусии помина четвртата седница на Советот на општина Кочани, на која главна точка на расправа беше приоритетниот проект за асфалтирање на улица во населбата Оризари.

Всушност и одржувањето на самата седница беше изнудено поради краткиот рок за аплицирање за добивање пари од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Се работи за главна, кејска улица во населбата, лоцирана на левата страна од Оризарска Река, со чие комплетирање ќе се реши инфраструктурното поврзување со Кочани.

Повеќе...

Drzavna-Matura11.06.2013 Во петокот се полагаше македонски јазик , првиот дел од државната матура. Во вториот дел учениците полагаа странски јазици и математика основно и напредно ниво. Тестатори беа професори од двете средни кочански училишта. Полагањето го следеа претставници од Министерството за образование и наука, Бирото за развој на образованието и од Државниот просветен инспекторат.

-Кај нас се пријавија 156 ученици кои што полагаат англиски, германски и француски јазик и математика основно ниво. Распоредени во 14 училници, исто толку тестатори од СОУ „Ѓошо Викентиев“. Материјалите стигнаа навреме и беа предадени на тестаторите , беа проверени испитните простории и полагањето започна навреме во 10 часот и 15 минути. Немавме никакви проблеми од технички и организациски карактер. Сите ученици се јавија на полагање , освен двајца кои се надвор од државата, истакна Лазар Димитријев, директор на СОУ „Љупчо Сантов“.

Повеќе...

deca10.06.2013 Кочанските училиштата секојдневно соработуваат со службите во одделот за вакцинација во Кочани. Информациите од терен се дека има ромски деца кои се на списокот на училиштата да појдат прво одделение, а ги нема на списокот за вакцинација. Тоа значи дека не ги примиле сите дози на потребни вакцини. Има две варијанти велат од кочанските училишта. Оние кои не се запишале во прво одделение, или се иселени од државата или нивните родители не сакаат да ги запишат во училиште. На ниво на Општина има вкупно се 47 деца Роми кои годинава треба да тргнат во прво одделение.

Според реонизацијата најголем број се евидентирани во ОУ „Малина Попиванова“. Од вкупно 36 ромски деца според евиденцијата на училиштето се запишале 19, а 17 се уште не.

Повеќе...

zrnovci111.06.2013 Се реконструира нисконапонската електродистрибутивна мрежа во Општина Зрновци. Со тоа, градоначалникот Блаже Станков очекува да се надминат проблемите со електронапојувањето, што се јавуваат поради дефекти и при невреме.

Се планира оваа инвестиција да се заврши за период од еден месец.

-Во изминатите неколку месеци ЕВН Македонија изврши промена на секундарната електрична мрежа, со тоа што беа поставени бетонски столбови, а се изврши и смена на уличното осветлување. Со тоа очекуваме да ги елиминираме проблемите што се јавуваа претходно-рече Блаже Станков, градоначалник на Општина Зрновци.

Повеќе...

GI-TO-411.06.2013 На крајот од секоја учебна година школата заедно со учениците подготвуваат јавен час на кој настапуваат без селекција сите ученици . Јавниот час има двојна цел. Родителите да видат до каде стигнале и што работеле нивните деца во текот на целата година и детето кое прв пат настапува да почувствува како е да се настапи на сцена свирејќи на омилениот инструмент.

-Имаме категории во неколку степени. Ученици кои се прв степен па се до шести степен на гитара. Целта ни е да опфатиме се она што во градот е потенцијал а поврзано со инструментот гитара. Сите оние деца кои покажале интерес за овој инструмент да им помогнеме и да ги усмериме на прав пат. Програмата опфаќа од популарна музика до македонски фолклор , изворна музика, до сериозна, класична музика.

Повеќе...

ednosalterska10.06.2013 За дваесетина дена се заокружува првото полугодие од годината, а наплатата на локалните даноци не е на задоволително ниво. Констатацијата важи и за данокот на имот и за комуналната такса. Тоа, според одделението за даноци такси и надоместоци е резултат и на објективни причини- одржувањето на локалните избори, што го пролонгирало доставувањето на решенијата и опомените. Наплатата на данокот на имот е под 40%.

-Доколку го погледаме соодносот на платени средства од 3 милиони 625 илјади и 426 денари во однос на облогот од 9 милиони 117 илјади и 763 денари за физички лица и 2 милиони 416 илјади и 580 денари за правни лица, се гледа дека досега се прибрани околу 35 проценти -рече Суад Мехмед, раководител на одделението за даноци, такси и надоместоци.

Повеќе...

Prskanje-Komarci210.06.2013 Иако требаше да се спроведе во доцните вечерни и раните утрински часови првата фаза од прскањето против комарци е одложена заради временски услови. Поради најавените неповолни прилики за третирање и во следните 48 часа, акцијата најверојатно ќе се спроведе во истиот термин со Чешиново - Облешево, општина која Владата ја вметна во приоритетниот план за дезинсекција во државата.

Запрашувањето ќе се врши од земја, на површина од 300 ха. Со акцијата ќе бидат опфатени зелените површини во градското подрачје, периферијата и низинските села. Ќе се врши третман на вегетативната форма на комарци, со намера да го заштити населението од појава на заразни болести.

Иако препаратот со кој ќе се прска е одобрен од Бирото за лекови и не е штетен за луѓето и големите цицачи, сепак се препорачуваат соодветни превентивни мерки.

Повеќе...

Осветување на манастирот “Св. Климент Охридски“ - Осоговски Планини
giweather joomla module
Најчитани статии во последните 30 дена
Најчитани статии по месеци
Најчитани статии по години


Имаме присутни 49 гости и нема членови


web counterqr code