Вести
Секој ден во 18,00 и 22,00 часот објективно и навремено Ве информираме за најважните настани во Кочани и регионот.
На денешен ден
На денешен ден е кратко потсетување на настаните што се случиле пред многу години и столетија. Се емитува секој работен ден пред информативната емисија Вести, а во викендите пред емисијата Магазин.
Естрада плус
Естрада плус е забавно-музичка емисија посветена на случувањата на македонската, балканската, па и светската естрада. Се реализира во соработка со телевизијата ИНТВ од Австралија. Емисијата се емитува од понеделник до петок во 17,30 ч., а репризно во 21,30 ч.
Православна ризница
Православна ризница е емисија посветена на информирањето и едуцирањето на верниците за животот според принципите и духот на православното црковно устројство. Емисијата се емитува премиерно секој понеделник во 20.30 часот, а репризно во вторник од 18.40 и сабота од 13.40 ч.

ribolovci sobranie22.12.2017  Четири години по основањето СРЗ “Кочански рибар“ е едно од најбројните и најактивните во Македонија. И покрај големиот број искушенија и проблеми пред кои се најдоа риболовците рекреативци, сепак работењето на друштвото во досегашниот период може да се оцени како успешно, а потврда за тоа е и што во моментот тоа брои околу 400 членови.

Ова меѓу другото беше истакнато на вонредното изборно годишно собрание на риболовното здружение на кое пред присутните членови се најде изборот на нови раководни тела.

Од тројцата предложени кандидати за претседател, присутните со мнозинство гласови довербата му ја дадоа на Димитар Димитров, кој и досега ја извршуваше оваа функција.

Повеќе...

proekt ini220.12.2017  Во последните години видлива е потребата од палијативна грижа, но и од генерациско приближување и наоѓање на свое место во секојдневното живеење на старите лица.

Токму поради тоа се наметнува потребата од организиран пристап во надминување на ваквите предизвици кои ќе бидат преточени во акциски планови со цел стратешки пристап и унапредување на квалитетот на живеење на оваа целна група во општините Виница и Македонска Каменица.

Во таа насока здружението „ИНИ - Иницијатива на невработени интелектуалци“ од Виница, ќе го спроведува проектот „За подобар живот“, чија цел е да се изготват Локални акциони планови за социјална инклузија на стари лица во општините Виница и Македонска Каменица .

Повеќе...

borenje turnir21.12.2017  Иако вообичаено се одржуваше при крајот на месец октомври, за оваа година одамна е изминат терминот за организирање на традиционалниот турнир во борење “Андонов-Колев“.

Натпреварувањето што веќе 20 години се наоѓа во календарот на Федерацијата на боречки спортови на Македонија, досега не го доживеа своето 21. издание.

Иако за причините за тоа нема официјални информации од БК “Спартак“, кој е организатор на турнирот, сепак од луѓето што директно или индиректно се ангажирани околу кочанското борење доаѓаат информации оти се очекуваат кадровски измени во раководството на клубот.

Повеќе...

revizija papki20.12.2017  Буџетската сметка на Општина Кочани е “олеснета“ за над 15 илјади евра што ќе бидат пренаменети за итно покривање на долговите во образованието. Тоа е интервентна постапка за да се спречи блокирање на работата на училиштата поради натрупаните долгови, а што тие сами не се во можност да ги отплатат.

На седницата на Советот на која се расправаше за пренамената на средствата имаше забелешки дека во изминатите години не се водело доволно сметка за навремено плаќање на фактурите, па дошло до натрупување на финансиските обврски на образовните установи.

Тоа беше повод за реакција дека наместо за редовните потреби, ќе се плаќа нешто што навреме не било платено.

Повеќе...

novinari najdobroto od istokot18.12.2017  По четврти пат откако во 2014 година беше востановено како практиката, новинарите од регионалниот центар „Исток“, во рамките на Здружението на новинарите на Македонија ги номинираа и ги одбраа најдобрите репрезенти на регионот во повеќе области.

Иако во одредни категории имаше и по неколку предлози што заслужуваа да го добијат признанието “Најдоброто од Истокот“, сепак со гласање, новинарите на демократски начин ги дадоа мислењата за тоа кои се личностите, претпријатијата и здруженијата што во текот на изминатата година оставиле посебен белег на општествениот живот во регионот.

Според в.д. претседателот на регионалниот актив на ЗНМ, Тони Михаилов, сите предлзои заслужувале внимание, посебно што секој од поединците или институциите дале особен придонес во развојот на регионот, но сепак присутните новинари на крајот одлучија по еден претставник од десетината области да ги понесат признанијата за оваа година.

Повеќе...

Javen-Prevoz-219.12.2017  Покрај проблемот со големите долгови на училиштата за превозот на учениците, што се натрупале во изминатите години, во јавноста во Кочани се погласни се сомневањата оти и во линискиот превоз на патници има неправилности и непочитување на донесени одлуки.

Воведувањето на ваквата услуга од пред четири години директно ја засега Општина Кочани, со оглед што таа субвенционира 50 отсто од цената на билетот за градскиот превоз, поради што се отвора и прашањето дали се направени злоупотреби и финансиска штета.

На последната седница на Советот беше поставено и конкретно прашање за ова, со барање општинската администрација да разјасни за што станува збор.

Повеќе...

gradinka 1218.12.2017  Максималната искористеност на капацитетите на четирите клона на детската градинка “Павлина Велјанова“ не овозможува да се задоволат барањата на родителите кои сакаат да им обезбедат соодветно згрижување на своите деца во оваа институција.

Проблемот привремено се решвања со зголемување на бројот на децата во групи во постојните објекти, за што на последната седница беше дадена согласност од Советот на Општината.

Сепак, беше речено дека мора да се изнајде соодветно решение на долг рок, при што имаше и конкретни предлози.

Повеќе...

sovet sednica dekemvri15.12.2017  Состојбите во образованието и во новиот состав на Советот на Општина Кочани остануваат жешка тема за расправа. Главна причина за тоа се големите долгови на училиштата, без разлика дали се за превозот на учениците или пак за други непокриени трошоци.

Токму поради тоа советнциците ја искажаа дилемата по одредени ставки наведени во финансиските планови за наредната година.

- Ми упадна во очи една осмоцифрена бројка што се однесува на СОУ “Гошо Викентиев“, таму на ставката 425760 има превоз на ученици 18 милиони денари. Сакам да го прашам директорот дали е сигурен дека ќе ги обезбеди овие средства и зошто минатата година не ги сретнавме по истиот основ, рече Сашко Стефановски, член на Советот на Општина Кочани.

Повеќе...

vmro napustanje sednica15.12.2017  Советот на Општина Кочани не беше во комплетен состав за да ја доврши работата на четвртата редовна седница, откако петнаесетина минути по нејзиното започнување советничката група на коалицијата што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ја напушти салата.

Уште при утврдувањето на дневниот ред, од страна на опозицијата беше побарано дел од точките да бидат повлечени.

- Советот на Општина Кочани, не смее во никој случај да расправа и да одлучува по точките во предложениот дневен ред што се однесуваат на разрешување и именување членови на училишни и управни одбори за лица кои веќе имаат легитимен мандат и учествуваат активно во одборите во кои се членови.

Повеќе...

sovet oblesevo bez mnozinstvo15.12.2017  Дел од столчињата во салата на Советот на Општина Чешиново-Облешево останаа празни откако советниците од коалицијата што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ја напуштиле седницата што била закажана за претпладнето.

Во салата каде што се одржуваат состаноците, присутни беа само советниците од опозициската СДСМ, кои поради недоволната бројност за да обезбедат кворум не можеле да продолжат со работа.

- За денеска 15.12.2017 година беше закажана четвртата редовна седница на Советот на Општина Чешиново-Облешево. Иако мнозинството во Советот е на страната на ДПМНЕ, по нивна иницијатива беше свикана седницата на Советот, истите веднаш по усвојувањето на дневниот ред ја напуштија седницата со образложение дека напуштаат во знак на бојкот заради притворените нивни сопартијци.

Повеќе...

Осветување на манастирот “Св. Климент Охридски“ - Осоговски Планини

5°C

Кочани

Дожд
Влажност на воздухот: 76%
Ветер: NNW при 6 kmh
Недела0°C/8°C
Понеделник-6°C/6°C
Вторник-5°C/6°C
Среда-6°C/6°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop
Најчитани статии во последните 30 дена
Најчитани статии по месеци
Најчитани статии по години


Имаме присутни 488 гости и нема членови


web counterqr code